Фейсбук страница ангажираност

Струва ли ти се понякога, че Фейсбук много прилича на пустиня и никой не се ангажира с постовете ти? Или че, единствения начин хората да видят публикациите ти е да платиш за реклама? В тази статия ще ти споделя няколко съвета, с които да увеличиш ангажираността на страницата си, без да харчиш пари за реклама.

Управлявала съм Фейсбук страници на най-различни компании от бизнес консултанти, семинари за личностно развитие, дентални клиники, ресторанти, фирми за интериорен дизайн (и други) и съм тествала най-различни видове постове. Полезни, вдъхновяващи цитати, видеа, гифове, събития, статии и всичко, което се сещаш. Ето какво научих през последните няколко години за ангажираността на страниците:

1. Мисли като Фейсбук.

Фейсбук иска да останеш във Фейсбук. Той не иска потребителите му да излизат от сайта и естествено, че предпочита да показва съдържание, което не кара хората да затворят Фейсбук. Трябва да разбереш това, преди да можем да продължим нататък. Фейсбук иска хората да консумират съдържание директно във Фейсбук, а не извън него.
Сега, след като знаеш това, нека да видим какво можеш да публикуваш, за да задържиш хората във Фейсбук с цел увеличаване на ангажираността на страницата ти. Колкото повече съдържание създаваш, което насърчава хората да останат във Facebook, толкова по-добре. Преди време, когато поддържах страницата на един терапевт, много често публикувах полезни статии, но тъй като това изкарваше хората от Фейсбук, той започна да показва постовете все по-малко и по-малко.

Ето пример за някои дейности, които задържат хората във Facebook. Направи повече от тях, за да увеличиш ангажираността си:


– Фейсбук Лайф / Facebook Lives.
– Качваш видеоклип директно във Facebook (вместо линк към YouTube).
– Полезен текст (тип кратка статия 3-4 параграфа за четене)
– Въпроси, които ангажират хората и по-възможност създават връзка
– Изображения с цитати
– Лични снимки

Ето още нещо, което да имаш предвид. Колкото повече хора са ангажирани (харесват, коментират и споделят) твоите публикации, толкова повече Фейсбук ще споделя публикациите с други хора. Ако хората харесват твоите снимки с цитати, най-вероятно те ще видят и следващото, което публикувате.

2. Погледни в миналото – Първата стъпка за увеличаване на ангажираността

Първата ти стъпка е да се потопиш във Фейсбук Page Insights. Разгледай миналите си постове и виж какво работи и какво не работи.
– Какви са 5-10 най-популярните постове, които си публикувал досега? (Може и да се изненадаш като ги видиш 🙂 , но е важно да знаеш какво харесват твоите последователи)
Каквито и да са най-добрите ви постове, опитай да ги публикуваш отново.

3. Тест за споделяне или как да знаете какво да публикуваш?

Погледни последния си пост и си отговори честно – ти би ли го споделил на стената си? Всеки път, когато споделям нещо на някоя социална платформа, си задавам този въпрос. Никога няма да публикувам нещо, което да не привлича вниманието ми, и не е нещо, което аз бих искала да прочета или споделя.

Качеството е по-важно от количеството, защото Фейсбук наистина наблюдава ангажираността. Ако получиш повече харесвания, те ще показват публикациите ти на повече хора. Важно е хората да започнат да взаимодействат с твоето съдържание.

4. Кога да публикуваш?

Фейсбук ти предоставя толкова много информация за твоите последователи напълно безплатно – използвай я! Виж кога хората, които са харесали страницата ти са онлайн и публикувай точно тогава. Можеш да видиш в кои дни от седмицата и по кое време на деня те са онлайн от Page Insights -> Posts

5. Не спирай да експериментираш.

Когато започнах да се занимавам с Фейсбук и клиентите ме питаха какви постове да създават си мислех, че аз трябва да знам отговора на този въпрос. След разговор с най-добрата ми приятелка, която управляваше социалните мрежи на Philips от Холандия и то за целия свят тя ми каза следното “Не спирай да експериментираш. Един пост може да се представи чудесно в една държава и ужасно в друга.” Всяка аудитория е уникална. Опознай своята, като пробваш различни неща и наблюдаваш резултатите.

6. Време и постоянство

Фейсбук е дългосрочен проект и е необходимо да си постоянен. Ако планираш да отидеш на почивка – насрочи съдържанието си предварително, за да се публикува автоматично. Успеха не идва за една вечер, затова направи Фейсбук част от ежедневието си.

Искаш ли да ти помогна да увеличиш ангажираността на твоята Фейсбук страница, така че да достигаш до все повече и повече хора? Aко имаш готовност за действие, запази си час с мен, за да ти дам план за действие, конкретно за твоя бизнес и Фейсбук страница.